Første uge med Alpine Linux

Her er mine indtryk af Alpine linux efter en uges brug.


Det gode:

  • Hurtigt: Alpine er super snappy. Jeg føler virkelig at når jeg indtaster en kommando så arbejder den hurtigt og effektivt.
  • Let: Installationen fylder ikke mere end et par MB uden pakker og et par GB med alle de pakker installeret jeg bruger – faktisk tager installationen af Alpine slet ikke mere end et par minutter fra start til slut.
  • Sikkert: Henter du bare et netinstallations billede skal du selv tilføje dine pakker, men systemet er ikke bloated og det har kun lige hvad det skal bruge for at køre installeret, det betyder mere sikkerhed da du ikke selv skal til at fjerne unødvendige pakker.
  • Kompatibilitet: Den kører nogle Docker containers med blandt andet en Minecraft server, min anden hjemmeside, noget statistik og Glances lige til en start. Derudover hoster jeg lidt spilservere for venner. Mange af de andre programmer jeg plejer at bruge på Debian findes på Alpine linux. Og det virker til at de godt kan konvertere programmer til at fungere der hvis man ønsker det.
  • Det øger din tekniske viden: Det skal sættes op helt fra bunden, lige fra der hvor du henter dine pakker til dine brugere, mounts og så videre. Man bliver nødt til at lære at fikse tingene selv i Alpine. Og det kræver du gider sætte dig ind i de områder du arbejder med.

Det dårlige:

Deres wiki er mangelfuld. Der findes generelt meget lidt dokumentation på Alpine linux og mange af de problemer jeg har haft har jeg måtte finde løsningen på selv eller andre steder på nettet end deres wiki. Til dets forsvar er det blevet beskrevet som et teknisk system for folk der selv kan fixe. Og det er også der jeg er om nogle år vil jeg tro. Indtil videre er jeg stadigvæk ved at lære de forskellige scripts, programmer og områder at kende. Men det går hurtigt fremad i forhold til da jeg startede ud med Linux for en del år tilbage.


Den overordnede vurdering:

Jeg er helt klart konverteret. Jeg er ret sikker på at mine servere kommer til at køre Alpine fra nu af, med mindre det selvfølgelig ikke er muligt.
Jeg ville anbefale det til alle der enten har brug for en udfordring eller bare leder efter nye græsgange med hensyn til server styresystemer.


Credits: Billede af Umberto på Unsplash.

Kasper Skrevet af: