Tjaeh, jeg har overvejet det længe og tog endligt springet i min ferie, hvor jeg havde tid og overskud til at se om jeg KAN leve uden Windows. Og indtil videre er svaret: Jeps!


Hvorfor?

Fordi jeg blev simpelthen træt af at der skulle pumpes et nyt Windows ud næsten hvert andet år. Jeg blev træt af den evige nederen opdatering efter den anden. Windows er også hårdt ramt af sikkerheds huller. Men det er jo klart når det er det mest populære styresystem til PC’en (Det var det da i hvert fald da jeg læste sidst.)
Jeg var også irriteret over at den pressede en mere og mere til at logge på din Microsoft konto for at komme ind i Windows. De har jo nærmest skjult muligheden for IKKE at gøre det når du sætter Windows op, med mindre du fjerner netkablet under installationen.
Nu vil Windows 11 kræve TPM 2.0, det blev jeg også en smule irriteret over – mest fordi at der er en åndssvag begrænsning, som ikke er til andet end at genere folk der f.eks dual-booter Linux og Windows. Det vil Windows simpelthen til at bestemme. Jeg vil ikke sige det var der bægeret flød over. Men det var da en del af min beslutning. Jeg bryder mig ikke om flere og flere ting ved styresystemet, og så tænker jeg det er på tide at prøve noget nyt.
Don’t get me wrong, hvis jeg finder et program der ikke kan køre, som jeg skal bruge i forhold til noget vigtigt, ja så ender jeg tilbage på Windows, og finder mig i det – dog synes jeg nu alligevel at Linux skulle have en chance hos mig.
Generelt har Windows mange irritationsmomenter som jeg helst vil undgå. Så jeg forsøgte mig med Linux i stedet for.


Første uge med Linux.

Jeg bestemte mig for at bruge styresystemet Pop!_OS – og jeg er blevet fuldstændigt syg med det. Nem installation, kryptering ud af boksen, under selve installationen. Steam virker, Battle.net virker og det er så langt jeg er kommet med dét. Jeg spiller stort set kun World of Warcraft, og det kører fuldstændigt vildt godt på Pop!_OS.
Jeg har ikke skulle installere nogle drivers. Jeg hentede en version specifikt til det grafikkort jeg har som er et Nvidia kort. Det hele fungerer superb, jeg har ikke 1 gang skulle redde mig ud af en opdatering eller oplevet at systemet er blevet langsomt eller på andre måder kommer i vejen for mig og min produktivitet.
Jamen selv Microsoft Teams fungerer på Pop!_OS.
All in all, så er det et fantastisk styresystem, som jeg klart vil anbefale til andre der overvejer at skifte fra Windows.
Jeg har endnu ikke oplevet at der var et program som jeg bruger, som ikke kunne køre på Pop!_OS.
Styresystemet får simpelthen 10/10 af mig. Det er super lækkert og det fungerer bare.
OneDrive er blevet mappet gennem rclone så jeg har adgang til alle mine filer. Cryptomator fungerer og samme gør det musikprogram jeg plejer bruge.
Den eneste negativ jeg har fundet so far, er at OneDrive’s personlige boks ikke er tilgængelig via Linux. Så det ekstra sikkerhedslag er der ikke, dog bruger jeg Cryptomator til at kryptere de vigtige filer med, så er ikke nervøs.


Afsluttende.

Det er selvfølgelig ikke for alle. Og at skifte kræver overvejelse, og det kræver at man er villig til at rode med lidt Linux for at komme helt i mål.
For mig, personligt, er Windows fortid. Jeg vil helst ikke tilbage, og håber ikke jeg støder ind i et program jeg skal bruge, som den bare ikke kan trække.
I forhold til mit arbejde er det stadigvæk Windows der er fokus på. Og der bliver brugt Office365, jeg har dog en arbejdsmaskine som jeg kan bruge til dét.

Spiller du i vildskab, er der stadig ikke noget der slår Windows. Men flere og flere spil virker. Og Steam har udviklet en protokol der hedder Proton som gør at Windows spil (mange af dem i hvert fald) kan afvikles på Linux.
Fremtiden er lys for Linux. – Det skal bare fortsætte i samme retning som det har gjort de sidste mange år.
Nu skal det ikke lyde som om Windows er det værste lort, det er et fint styresystem til de programmer der fungerer dertil. Lidt ligesom OS X er et fantastisk styresystem til det man ofte bruger Mac’s til (video redigering f.eks).

Jeg vil om nogle måneder lave en ny post tænker jeg, hvor jeg forklarer lidt om hvordan det går, og om jeg stadigvæk kan undvære Windows.

Opdateret d. 13/7/2021

Categories:

Tags: