Jeg synes personligt, at Linux styresystemet Alpine er værd at bruge, som privat.
Hoster du for eksempelvis en nginx reverse proxy er det bestemt et godt valg at bruge Alpine i min optik.


Alpine er:

Småt: Du får et lynhurtigt styresystem, fordi det er så let. Det fylder små 150MB sidst jeg prøvede at smide det på min server.

Sikkert: Igen, fordi Alpine er så let, og kører med musl, libc og busybox kan du godt regne med at styresystemet er hærdet imod brud på sikkerheden. Bare sørg for at du holder det opdateret.

Simpelt: Når først systemet er oppe og køre og du har lært de gængste kommandoer for at hente eksempelvis nye pakker fra deres store repository er det utroligt simpelt.

Alpine er IKKE:

Nemt for begyndere: Det kræver lidt at sætte sig ind i det, og det kræver lidt at blive god til at bruge det. Jeg forsøgte mig i lang tid på at blive mester i Alpine, men måtte skifte væk inden jeg helt nåede i mål.


Hvorfor Alpine fremfor andre Linux distributioner?

Alt dette er min personlige mening.
Men jeg ledte efter et ENKELT, LET og SIKKERT styresystem til min server, da jeg havde den stående. Det skulle være fleksibelt, det vil sige et stort udvalg af programmer at vælge imellem. Og det havde Alpine alt sammen.
Jeg endte med at få hostet alle mine projekter jeg havde dengang igennem Alpine og jeg var utroligt tilfreds. Det var minimalt hvad den havde af pakker installeret efter det hele var sat op, så det var lynhurtigt at opdatere.
Der står i sågar i deres wiki at hvis man finder et program man gerne vil have konverteret til Alpine så skulle man skrive til developers. Det ser man ikke så tit, og det synes jeg er et fint træk.

Hvis du har brug for et frisk pust i forhold til dit server-OS så kan jeg ikke andet end anbefale Alpine Linux.

Læs mere om det på deres hjemmeside.


Photo by Sai Kiran Anagani on Unsplash

Categories:

Tags: